Дописници СветЕвропаЕвропа.Портал

Штрајковите во француската железница предизвикаа загуба од 801 милион евра во 2019 година

Француската државна железница (СНЦФ), минатата година изгуби 801 милиони евра, главно заради штрајкот, јави дописникот на МИА.

Париз, 1 март 2020 (МИА) – Француската државна железница (СНЦФ), минатата година изгуби 801 милиони евра, главно заради штрајкот, јави дописникот на МИА.

Со досега најдолгиот штрајк во СНЦФ од декември 2019 до јануари 2020, негативните резултати се очекуваа. Минатата година железницата загуби 801 милиони евра, со што се стави крај на три години по ред резултати со профит.

Социјалниот конфликт ја чинеше скапо СНЦФ, па само во декември, движењето предизвика оперативна загуба од 614 милиони евра. Како резултат, повторениот нето приход беше негативен за 301 милиони во 2019 година, додека без штрајк ќе беше позитивен, од 313 милиони. Како резултат, вонредните сметководствени ставки имаат негативно влијание врз нето-добивката од 500 милиони. Како резултат на тоа, долговите се зголемија за 3,6 милијарди на 60,3 милијарди.

СНЦФ се наоѓа во трансформацијата, од 1 јануари повеќе нема вработувања со статус на работник во железница; а започна и конкуренцијата железничкиот патен сообраќај. тг/ссм/

Back to top button
Close
Close