0_Maqedoni.Portal0_Web_AktualeBallkanBallkan.PortalKorrespondentë BotëMIA InvestigonShoqëriSvet.SlajderTemë

Shqipëria ende nuk ka qëndrim për fillimin dhe protokollet për mësimdhënie

Autoritetet shqiptare ende nuk kanë vendim të saktë se kur dhe si të fillojnë dhe si do të zhvillohet mësimi nëpër shkolla. Siç konfirmohet nga Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë, ajo është e diktuar nga situata epidemiologjike së Kovid-19, e cila për momentin arrin kulmin e personave të sapoinfektuar dhe personave të vdekur.

Tiranë, 12 gusht 2020 (MIA) – Autoritetet shqiptare ende nuk kanë vendim të saktë se kur dhe si të fillojnë dhe si do të zhvillohet mësimi nëpër shkolla. Siç konfirmohet nga Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë, ajo është e diktuar nga situata epidemiologjike së Kovid-19, e cila për momentin arrin kulmin e personave të sapoinfektuar dhe personave të vdekur.

“Ende nuk kemi vendim përfundimtar për vendimin për fillimin e vitit të ri shkollor. Janë konsideruar dy variante. Kur ka numër të vogël studentësh dhe ku mund të sigurohet distanca fizike, klasa mund të zhvillohet. Por ne kemi shumë shkolla me numër të madh nxënësish, kështu që ne po mendojmë të kemi kombinim të pranisë fizike të fëmijëve në shkolla dhe onllajn mësimdhënie. Por, për momentin nuk kemi zgjidhje përfundimtare”, tha Besa Shahini, ministre e Arsimit, Sportit dhe Rinisë.

Ndërkohë, ekspertët shqiptarë të shëndetësisë janë të mendimit se studentët, nuk janë objektiv i drejtpërdrejtë i Kovid-19 dhe mund të vazhdojnë arsimin e tyre në shkolla, duke respektuar distancën fizike dhe masat mbrojtëse.

Qëndrim rreth kësaj çështje tregon edhe ish ministri i Arsimit, Muqerem Tafaj, duke thënë se duhet të mësohemi me këtë realitet të ri. Sipas tij, problemi mund të jenë orët mësimore në qytetet e mëdha, ndërsa në zonat lokale mësimi duhet të vazhdojë normalisht.

“Është e dëshmuar se mësimi në internet është pothuaj i pamundur për arsimin fillor. Situata është e ndryshme në shkollat ​​e mesme dhe universitetet. Në këto rrethana, e gjithë bota bazohet në tre rekomandime dhe se shkollat ​​duhet të jetojnë me virusin. Sot, si ekonomistët, ashtu edhe sociologët rendisin shkollën përpara ekonomisë. Ne nuk duhet të mendojmë se duhet të merremi me këtë nëpërmjet internetit. Rruga është për të hapur shkollën dhe për të marrë të gjitha masat, higjienën, distancën fizike dhe maska”, deklaroi Tafaj.

Ai thekson se kjo do të thotë që komunat dhe drejtorët e institucioneve arsimore duhet të përgatisin shkollat, por thekson ai, “ne nuk dëgjojmë asgjë se diçka po bëhet në këtë drejtim”.

Për shkak të pandemisë, Qeveria e Shqipërisë vendosi që më 3 mars të pezullojë orët e mësimit për një muaj, por më pas u mor vendim tjetër që nxënësit nuk ktheheshin fare në shkollë dhe mësimi u zhvillua në internet, megjithëse me probleme më të mëdha për shkak të faktit se disa nxënës nuk kanë internet dhe kompjuter. Vetëm maturantëve iu lejua të ktheheshin në shkollë në fillim të qershorit për provimet e maturës. Viti shkollor në Shqipëri fillon më 15 shtator.

Vera Todorovska

Back to top button
Close
Close