EvropëEvropë.PortalSvet.Slajder

Shkencëtarët britanikë kanë zhvilluar model që më lehtë do të parashikojë tërmetet

Shkencëtarët nga Edinburgu kanë krijuar model të ri matematikor për të cilin ata besojnë se do të përmirësojnë mënyrën e parashikimit të tërmeteve.

Londër, 14 korrik 2020 (MIA) – Shkencëtarët nga Edinburgu kanë krijuar model të ri matematikor për të cilin ata besojnë se do të përmirësojnë mënyrën e parashikimit të tërmeteve.

Gjeologët e Qendrës Lajll që u krijua në bashkëpunim me Universitetin Heriot-Uat dhe Shërbimin Gjeologjik britanikë përdorën matematikën në vend të eksperimenteve laboratorike.

Dr. Sabine den Hartog, në bashkëpunim me shkencëtarë nga universitetet e Liverpulit dhe Utreht, punuan në hulumtimin.

Qëllimi është të parashikohet forca e shkëmbinjve që ndodhen në qendër të kores së Tokës ku ndodhin tërmetet dhe quhen filosilikat.

Çështja kryesore është fërkimi i shkëmbit, në fakt forca që duhet për të shkaktuar lëvizje pas defektit. Tërmetet fillojnë me lëvizje të vogla mikroskopike në shkëmbin filosilikat dhe këto ndryshime të vogla mund të çlirojnë forca të fuqishme dhe destruktive.

Sjellja e shkëmbit mund të testohet në mjedis laboratorik, por kushtet e detit të thellë janë komplekse dhe të vështira për t’u imituar.

“Në nivelin mikroskopik, kemi analizuar zonat e gabimeve artificiale për të identifikuar proceset që ndodhin, siç është shpërthimi i mineraleve nga pllaka filosilikat”, shpjegon Dr. denHartog.

Rezultati është ekuacion që e bën të lehtë bërjen e modeleve që simulojnë lëvizjen e defekteve, përfshirë gjatë tërmeteve, dhe zbuloi se filosilikat nuk janë shkëmbinjtë e vetëm që luajnë rol.

Rezultatet janë botuar në revistën “Journal of Geophysical Research: Solid Earth”. bs/fab

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close