Дописници МКДОпштински вести

Шимширски молец ги суши зелениките во тетовските села

Жителите на неколку тетовски села се вознемирени од невобичаената појава на огромни роеви пепертуки поради кои не е пријатен престојот на отворено, а велат дека се уништуваат природните и декоративните зимзелени растенија и дрвја. Оваа појава била забележителна минатата година, но, годинава според жителите присуството на овие пеперутки е многу повеќе интензивирано. Стручните лица објаснуваат дека станува збор за инсект штетен по зелениката, а не е опасен за луѓето.

Back to top button
Close
Close