0_Maqedoni.PortalShkupVideo deklaratë

Shilegov: Nuk do të lejojmë në kejin e Vardarit të rishfaqet vendbanim ilegal dhe të bëhet deponi

Një ekip i Qytetit të Shkupit në bashkëpunim me kompanitë përgjegjëse shoqërore, tani dy ditë tërësisht i kanë hequr mbetjet nga vendbanimi ilegale nën Kalanë e Shkupit, e cila është pastruar në një aksion të madh nga administrata për pastrimin e qytetit gjatë muajit të kaluar. Kryetari i Qytetit të Shkupit Petre Shilegov sot paralajmëroi inspektime të intensifikuara dhe gjobitje për pronarët e pronave private, të cilët do t'u lejojnë atyre të krijojnë vendbanime ilegale dhe deponi.

Shkup, 21 janar 2020 (MIA) – Një ekip i Qytetit të Shkupit në bashkëpunim me kompanitë përgjegjëse shoqërore, tani dy ditë tërësisht i kanë hequr mbetjet nga vendbanimi ilegale nën Kalanë e Shkupit, e cila është pastruar në një aksion të madh nga administrata për pastrimin e qytetit gjatë muajit të kaluar. Kryetari i Qytetit të Shkupit Petre Shilegov sot paralajmëroi inspektime të intensifikuara dhe gjobitje për pronarët e pronave private, të cilët do t’u lejojnë atyre të krijojnë vendbanime ilegale dhe deponi.

“Për dekada të tëra, ky vend kishte lagje ilegale ku jetonin njerëz të pastrehë, e cila ishte e mbushur me mbeturina dhe me burime të ndotjes së ajrit. Gjatë këtij muaji ne kemi arritur të mos lejojmë që personat e pastrehë të rivendosen sërish në këtë vend dhe janë përkujdesur në kapacitetet e Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale. Dje, së bashku me kompanitë e ndërtimit me përgjegjësi shoqërore që bashkëpunojnë me Qytetin e Shkupit, me kërkesën time, filloi pastrimi i plotë dhe i tërësishëm i kësaj hapësire. Deri më tani, gjatë këtyre dy ditëve kemi grumbulluar mbi 500 metra kub mbeturina. Pres që në dhjetë ditët e ardhshme të përfundojmë pastrimin e kësaj hapësire”, theksoi Shilegov.

Ai theksoi se vendi i pastruar është në pronësi private dhe e gjithë lëvizja nga ana e majtë e Vardarit duke filluar nga hoteli “Aleksandar Palas” deri në Urën “Goce Delçev” është tokë e mëparshme ndërtimore në pronësi të shtetit, që është shitur për persona privatë dhe juridikë. Theksoi se kjo ishte hera e fundit që qyteti do të ndërhyjë dhe pasi situata të ishte kthyer në normalitet, ata do t’i detyroheshin mirëmbajtjes pronarëve dhe do të fillojnë të vendosin dënime nëse toka nuk pastrohet.

Pronari i tokës, tha Shilegov, është “Amadeus grup”, i cili tashmë ka diskutuar çështjen dhe nuk do të lejojë që si kryetar komune të rishfaqet deponi e egër. Ai bëri të ditur se shërbimet e inspektimit do të funksionojnë më shumë, ndërsa gjoba do të jetë 15.000 euro nëse nuk ruhet urdhri komunal në tokën private.

Ai theksoi se pikat e tilla të mëdha ekzistojnë edhe në Vizbeg, atje është një deponi që është krijuar për 30 vjet, ndërsa pret që këtë vit në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit të fillojnë të zgjidhen.

“Toka rreth Vardarit është çështje më komplekse që nuk lejon mobilizimin sepse bëhet fjalë për një deponi provinciale e Shkupit, ku qyteti ka depozituar mbeturina për më shumë se 40-50 vjet dhe mendoj se do të kemi nevojë për ekspertizë dhe veprim me ndihmë ndërkombëtare, pasi vlerësimin që e kemi bërë atje për të riparuar tërë situatën, janë 40 milionë euro për të mbrojtur plotësisht lëvizjen nga pellgu nënujor për të mos shkaktuar ndotje të mjedisit jetësor”, u shpreh Shilegov. bs/

Таг
Back to top button
Close
Close