Дописници МКДОпштински вести

Седумдесет и деветгодишна жена шие заштитни маски и ги подарува

Седумдесет и деветгодишна жена шие заштитни маски и ги подарува. Прва Станковиќ од неготинското село Пепелиште 22 години работела како хигиеничар во неготинската болница. Но, имала и дарба за шиење, па, како што самата вели, била шнајдерка на многумина од селото.

Неготино, 26 март 2020 (МИА) – Седумдесет и деветгодишна жена шие заштитни маски и ги подарува. Прва Станковиќ од неготинското село Пепелиште 22 години работела како хигиеничар во неготинската болница. Но, имала и дарба за шиење, па, како што самата вели, била шнајдерка на многумина од селото.

– Неколкумина се пожалија дека или не можат да најдат да купат заштитни маски или имало, но биле скапи, со зголемени цени. Затоа решив да сошијам и да подарам понекоја маска. Тие што немаат, доаѓаат до мојот двор, им подавам оддалеку, самата не смеам многу да шетам, поради возраста. Шијам од дете и шиењето не ми претставува проблем и на овие години, нагласува Станковиќ.

Вели дека не е експерт за да знае колкава е заштитата со овие маски, но, како што смета, барем се обидела да помогне во оваа ситуација.

Според нејзината сосетка, старите лица над 70 години се исплашени од моментната ситуација, а Прва е пример за многу млади шнајдери и хумани луѓе. свд/мч/

 

Back to top button
Close
Close