Дописници МКДОпштествоОпштински вести

Се вапсаа велигденските јајца во Прилеп, останаа желбите за здравје

Пред изгрејсонце се вапсаа велигденските јајца.  Според адетите, првото е „божјарче“, второто за домаќинот, третото за лозјето, нивата, за имотот. Ставени се пред прозорецот, да ги огрее сонцето. „Божјарчето“ ќе се чува цела година, а со црвено јајце по лицето на децата ќе им се помине да бидат црвени, здрави, весели.

Back to top button
Close
Close