Политички партии

СДМС: За 2.5 години материјално обезбедивме 12.000 стечајци

СДСМ го реши статусот на 12.000 стечајци, на 12 април граѓаните ќе ги поддржат исправните политики на СДСМ кои обезбедуваат еднакви можности за сите граѓани

Скопје, 16 јануари 2020

СДСМ го реши статусот на 12.000 стечајци, на 12 април граѓаните ќе ги поддржат исправните политики на СДСМ кои обезбедуваат еднакви можности за сите граѓани

СДСМ вистински се залага за градење на праведно општество и обезбедување на еднакви можности за сите граѓани.

Со најновите измени и дополнувања на Законот за стечајни работници, бројот на стечајци кои ќе земаат месечен надоместок од околу 8.000 денари до пензионирање се зголемува за уште 1000 лица. Со тоа вкупниот број на стечајни работници кои се материјално обезбедени изнесува 12.000 лица.

Наспроти негрижата на претходната власт која за 11 години владеење успеа да реши само 4.000 стечајни работници, СДСМ за само 2.5 години материјално обезбеди 12.000 стечајци.

Наспроти долгогодишните лажни и предизборни ветувања од страна на ВМРО-ДПМНЕ, како и селективноста во решавањето на нивниот статус, СДСМ со неселективен пристап и еднакви права за сите, успеа за само 2.5 години материјално да обезбеди 12.000 лица.

Денес, благодарение на политиките на СДСМ стечајните работници не се повеќе маргинилизирана група на граѓани, туку активни учесници во општеството.

Новите 1.000 стечајци опфатени со најновите измени на Законот за стечајци, веќе од петок ќе можат да поднесуваат барања во Центрите за вработување со цел остварување на  правото на користење на месечен надомест.

За СДСМ сите граѓани се важни. И затоа, на претстојните  избори на 12 април граѓаните ќе ги поддржат победничките политики на СДСМ, кои обезбедуваат еднакви можности за сите граѓани.

Центар за комуникации со јавност на СДСМ

___________________________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Back to top button
Close
Close