АнализаБизнисБизнис.ПорталЕкономија

Само две од 100 возила користат автоплин како погонско гориво

Околу 15 милиони возила на патиштата во Европа користат ЛПГ-автоплин. На ниво на ЕУ таа бројка изнесува осум милиони возила или 2,3 проценти од вкупниот број возила. Италија е лидер со 2,3 милиони возила со автоплин и со пазарен удел од 6,5 проценти во продажбата на нови возила во 2018 година. Според годишниот извештај на „Ликвид гас Јуроп“ за 2018 година транспортот учествува со 28 проценти во вкупната потрошувачка на плин во Европа.

Back to top button
Close
Close