Балкан

S&P Global Ratings го потврди долгорочниот и краткорочниот кредитен рејтинг на Бугарија во странска и локална валута BBB/A-2

Изгледите за рејтингот остануваат стабилни, според прес-центарот на Министерството за финансии.

Софија, 1 јуни 2021 (МИА) – Меѓународната агенција за рејтинг S&P Global Ratings повторно ги потврди долгорочните и краткорочниот кредитен рејтинг на Бугарија во странска и локална валута BBB / A-2. Изгледите за рејтингот остануваат стабилни, според прес-центарот на Министерството за финансии.

Според агенцијата за рејтинг, намалувањата во бугарската економија досега биле релативно слаби и главно се должат на одржливата домашна побарувачка. Бавното темпо на вакцинација и потенцијалното интензивирање на пандемијата Ковид-19 може да предизвикаат послабо закрепнување на надворешната побарувачка од очекуваното, што би изместило дел од очекуваното закрепнување во 2022 година, јави БТА.

Средства од ЕУ според претходната и сегашната повеќегодишна рамка за финансирање, како и дополнителните средства во рамките на новиот инструмент „ЕУ од следната генерација“, ќе обезбедат солидна можност за економски раст во Бугарија. Иако резултатите од неодамнешните избори покажаа политичка фрагментација и спротивставување при носењето одлуки, агенцијата за рангирање не очекува дека тие настани ќе ги одложат најважните политички задачи како приклучувањето во еврозоната или апсорбирање средства од програмите на ЕУ, се вели во соопштението.

Дури и во ова предизвикувачко домашно политичко опкружување и во пандемија, Бугарија одржува силна фискална позиција. S&P Global Ratings очекува фискалната консолидација дополнително да ги намали дефицитите до 2022 година, одржувајќи го нето државниот долг на ниско ниво на 20 проценти од БДП во следните години.

Стабилните изгледи ги рефлектираат очекувањата дека, по релативно ограничената намалување на економијата во 2020 година, економското закрепнување во следните две години нема да доведе до дисбаланс во надворешниот или финансискиот сектор. Овој развој ќе овозможи брза фискална консолидација и одржување на нискиот државен долг. Агенцијата за рангирање би го подигнала кредитниот рејтинг доколку економското закрепнување на Бугарија биде придружено со побрза фискална консолидација или посилна надворешна позиција на земјата од предвиденото. На долг рок, рејтингот може да се зголеми кога земјата ќе се приклучи на еврозоната. Факторите што можат да доведат до намалување на рејтингот вклучуваат продлабочување на економскиот пад или забавување на последователното закрепнување. Ова веројатно ќе доведе до одложена фискална консолидација и стабилно зголемување на нето јавниот долг во текот на следните неколку години.

Иако е малку веројатно, на среден рок од S&P Global Ratings ќе преземат негативни активности за проценката на рејтингот доколку се појават нерамнотежи во финансискиот сектор на државата. зш/

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close