Дописници МКДКултураКултура.ПорталОпштински вести

Реновиран Домот на културата во Демир Капија

Демир Капија доби нов, современ Дом на културата, реновиран со пари обезбедени преку Програмата за рурален развој.

Демир Капија, 13 април 2021 (МИА) – Демир Капија доби нов, современ Дом на културата, реновиран со пари обезбедени преку Програмата за рурален развој.

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Никица Бачовски, заедно со градоначалникот на  Демир Капија, Лазар Петров, денеска направија увид во капиталните проекти кои општината ги реализираше со средства од Програмата за рурален развој.

Станува збор за три проекти со вкупна вредност од над 21 милион денари. Над  12 милиони денари се инвестирани за реконструкција на Домот на културата „Мирка Гинова“. Како што беше кажано на средбата, Демир Капија  доби целосно нов современ објект кој овозможува квалитетни услови за работа на културните работници, а граѓаните добија мултифункционален објект со најсовремена опрема.
-Тоа се сериозни средства кои ќе го развиваат потенцијалот во овој дел од државата. Со помош на овие средства се уредува и излетничкото место Дошница, а земјоделците кои имаат површини во месноста Кош,  добија квалитетен пристап до земјоделско земјиште,  што позитивно ќе се одрази на намалување на производните трошоци за земјоделските производи, истакна Бачовски.

Според него, Домот на културата „Мирка Гинова“ е вистински пример дека парите од Програмата за рурален развој се инвестирани во проекти кои се од витално значење за граѓаните.
– Овој објект доби сосема нов лик, вработените добија пристојни услови за работа, за креирање нови проекти, а граѓаните добија современ мултифункционален објект. Библиотеката сега ги има сите услови и за зачувување на книжниот фонд, а е и прикладно место каде сите граѓани, а пред се младите, ќе можат да дојдат да изнајмат книги или да поминат одредено време во читање литература која им е во интерес, рече Бачовски.

Благодарност за реновирањето изрази демиркапискиот градоначалник Лазар Петров, кој истакна дека ваквите проекти се од огромно значење затоа што овозможуваат развој на културата, а позитивно влијаат и на развојот и поттикнувањето на младите активно да се вклучат и да ги негуваат традиционалните обичаи, фолклорот.

Преку Програмата за рурален развој во сите општини се реализираат над 200 проекти со вкупна вредност од 38 милиони евра. Средства кои, како што беше кажано, реално овозможуваат рамномерен регионален развој и овозможување еднакви услови за живот на сите граѓани во Република Северна Македонија, без разлика дали живеат во урбани или во рурални средини. свд/хс/

Back to top button
Close
Close