0_Македонија.ПорталBiznis.SlajderБизнисБизнис.ПорталЕкономија

Раст од 4,2 отсто на извозот на стоки во периодот јануари-ноември 2019

Вкупната вредност на извозот на стоки од државава во периодот јануари – ноември минатата година, изнесува 6.627.763.000 долари и бележи пораст од 4,2 проценти во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 8.589.760 илјади долари, што е за 3,5 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – ноември 2019 година, изнесува 1 961.997.000 долари, објави денеска Државниот завод за статистика.

Скопје, 8 јануари 2020 (МИА) – Вкупната вредност на извозот на стоки од државава во периодот јануари – ноември минатата година, изнесува 6.627.763.000 долари и бележи пораст од 4,2 проценти во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 8.589.760 илјади долари, што е за 3,5 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – ноември 2019 година, изнесува 1 961.997.000 долари, објави денеска Државниот завод за статистика.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – ноември 2019 година, изнесува 77,2 процента.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и фероникелот. Во увозот, пак, се најмногу застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови) и керамичките производи за лабораториска, хемиска и индустриска употреба.

Во периодот јануари – ноември минатата година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, нашата држава најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Италија. лв/дма/

 

 

Back to top button
Close
Close