0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталДописници СветПолитика

Радев: За решавање на билатералните прашања меѓу Бугарија и Северна Македонија е потребна политичка волја и активен дијалог

Напредокот на Република Северна Македонија кон полноправно членство во Европската унија е стратешка цел за Бугарија. Сепак, неговото спроведување зависи од подготвеноста и политичката волја на Северна Македонија да ги исполни критериумите за членство во ЕУ и почитувањето на правата на граѓаните кои отворено го изразуваат својот бугарски национален идентитет. Ова го изјави претседателот на Бугарија Румен Радев за време на експертската дискусија за состојбата и перспективите за развој на односите меѓу Бугарија и Република Северна Македонија, што се одржа денеска на негова иницијатива.

Back to top button
Close
Close