Svet.SlajderЕвропаЕвропа.Портал

Путин поддржува измена на Уставот заради повторна кандидатура

Рускиот претседател Владимир Путин денеска изјави дека го поддржува предложениот уставен амандман што ќе му овозможи да се кандидира на претседателските избори и да остане на власт.

Москва, 10 март 2020 (МИА) – Рускиот претседател Владимир Путин денеска изјави дека го поддржува предложениот уставен амандман што ќе му овозможи да се кандидира на претседателските избори и да остане на власт.

Путин го поддржа амандманот предложен од пратеничката Валентина Терескова. Таа предложи или да се намалување на ограничувањето на претседателскиот мандат или измена на рускиот Устав за да може Путин повторно да кандидира.

Путин се спротивстави на ограничувањето на мандатот, но ја поддржа идејата за изменување и дополнување на рускиот Устав. Сегашниот закон ја ограничува претседателската функција на два последователни мандати. Вториот шестгодишен мандат на Путин ќе истече во 2024 година. Путин (67) е на власт повеќе од 20 години.

Русите ќе гласаат за уставни амандмани на 22 април. ссм/

Back to top button
Close
Close