Svet.SlajderЕвропаЕвропа.Портал

Првпат од 2015 година зголемен бројот на барања за азил во ЕУ

Бројот на барања за азил во Европска Унија во 2019 година првпат бележи пораст од мигрантската криза во 2015 година, а повеќе од половина барањата примиле Германија, Франција и Шпанија, се наведува во извештајот на Европската канцеларија за поддршка на азилот (ЕАСО)

Брисел, 26 јуни 2020 (МИА) – Бројот на барања за азил во Европска Унија во 2019 година првпат бележи пораст од мигрантската криза во 2015 година, а повеќе од половина барањата примиле Германија, Франција и Шпанија, се наведува во извештајот на Европската канцеларија за поддршка на азилот (ЕАСО).

Минатата година околу 740.000 барања за азил се поднесени во ЕУ, што е за околу 11 проценти повеќе во споредба со 2018 година, а првпат Италија не е меѓу првите пет земји.

Најголем број на барања за азил во 2019 година примиле Германија (165.615), Франција (128.940), Шпанија (117.795), Грција (77.275) и Велика Британија (44.835).

Поради политичката ситуација во Венецуела и во другите јужноамерикански држави во Шпанија е двојно зголемен бројот на баратели на азил во споредба со 2018 година.

Во Италија лани 43.770 луѓе поднеле барање за азил, што е за 27 отсто помалку во споредба со 2018 година.

Најголемиот број на азиланти се од Сирија, Авганистан, Венецуела, Пакистан и Нигерија.

ЕАСО наведува дека постепеното укинување на мерките воведени за борба против Ковид-19 ќе го зголеми бројот на баратели на азил. ми/

Таг
Back to top button
Close
Close