0_Web_АктуелноBiznis.SlajderБизнисБизнис.ПорталЕкономија

Просечната нето-плата во јуни 26.867 денари

Просечната нето-плата во јуни годинава изнесувала 26.867 денари што во однос на истиот месец лани е зголемување за 6,6 отсто. Бруто-платата, пак, била 40.107 денари што е раст за 7,1 процент.

Скопје, 20 август 2020 (МИА) – Просечната нето-плата во јуни годинава изнесувала 26.867 денари што во однос на истиот месец лани е зголемување за 6,6 отсто. Бруто-платата, пак, била 40.107 денари што е раст за 7,1 процент.

Според Државниот завод за статистика, зголемувањето на просечната нето-плата се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната нето-плата во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (18,7 проценти), Рударство и вадење камен (15,2 отсто) и Образование (12,6 отсто).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во однос на претходниот месец е забележано во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (14,1 отсто), Рударство и вадење камен (6,3 отсто) и Стручни, научни и технички дејности (4,3 проценти).

Растот на просечната бруто-плата во јуни 2020 година се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната бруто-плата во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (18,5 отсто), Рударство и вадење камен (15,9 отсто) и Образование (13,6 проценти).

Зголемување на просечната месечна исплатена бруто-плата во однос на претходниот месец е забележано во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (14,1 отсто), Рударство и вадење камен (6,5 проценти) и Преработувачка индустрија (4,2 отсто). мч/са/

 

Back to top button
Close
Close