0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталMakedonija.SlajderПолитикаХроникаХроника.Портал

Припадниците на Посебната единица за поддршка ја добија специјалната полициска опрема

Првпат од постоењето на Посебната единица за поддршка (ПЕП), во рамки на финансиската донација на Владата на Чешка Република за потребите на Министерството за внатрешни работи, полициските службеници од оваа единица денеска добија специјална полициска опрема во случаи на нарушен јавен ред и и мир во поголем обем.

Скопје, 2 јануари 2020 (МИА) – Првпат од постоењето на Посебната единица за поддршка (ПЕП), во рамки на финансиската донација на Владата на Чешка Република за потребите на Министерството за внатрешни работи, полициските службеници од оваа единица денеска добија специјална полициска опрема во случаи на нарушен јавен ред и и мир во поголем обем.

Како што информираат од МВР, станува збор за опрема од заштитен карактер, која се користи за време на насилни протести и немири, а во неа влегуваат: заштитни елеци, штитници за пределот на рацете и штитници за пределот на нозете, чија основна намена е заштита на полициските службеници од повреди. Воедно, покрај оваа опрема, извршена е и набавка на заштитни штитови за јавен ред и мир.

-Специјалната полициска опрема за припадниците на Посебната единица за поддршка претставува уште една активност во континуираните напори на МВР за подобрување на материјално-техничките услови за работа на сите припадници на полициските служби, што беше позиционирано меѓу највисоките приоритети за раководството на Министерството за внатрешни работи во последните две и пол години, со цел реално востановување на модерно опремена и професионално подготвена полициска служба, согласно сите европски стандарди, се наведува во соопштението од МВР. дма/скс/

Back to top button
Close
Close