0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталОпштество

Препораки од АХВ по најавите за пад на температурите и снежните врнежи

Најавените врнежи од снег проследени со ветер и падот на темепертурите можe негативно да влијaат на здравјето на животните, иако, повеќето видови, релативно добро го поднесуваат студеното време. Во вакви услови, фармерите треба навреме да обезбедат вода и храна за животните, најмалку за две недели, во количини кои ќе бидат доволни да се задоволат потребите на животните. Храната треба да е со задоволителна хранлива вредност и соодветна на видот и категоријата на животни кои се чуваат на фармите, велат од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ).

Back to top button
Close
Close