0_Web_Насловна-слајдер0_Македонија.ПорталМакедонија.СлајдерПолитикаХроника

Потребна е видлива динамика на Совет на јавни обвинител и Јавното обвинителство, вели министерот за правда

Судскиот совет предничи пред Советот на јавни обвинители, односно Јавното обвинителство во делот на разрешување и утврдување на одговорност на судии. За разлика од Јавното обвинителство и Советот на јавни обвинители кој во последните две години речиси да немаат разрешено ниту еден јавен обвинител, (исклучок специјалната јавна обвинителка Катица Јанева) Судскиот совет само годинава има донесено одлуки за разрешување на седум судии од разни судски инстанции во државата. Министерот за правда Бојан Маричиќ, одговарајќи на прашање на МИА, колку реално може да очекуваме реформи во правосудниот систем ако веќе не се поместува ништо во делот на јавните обвинители, изјави дека се согласува дека е потребна повидлива динамика на Советот на јавни обвинители и генерално на Јавното обвинителство во однос на Методологијата за оценување и исход во постапки каде што би имало одговорност на јавните обвинители.

Back to top button
Close
Close