Svet.SlajderСветСвет.Портал

Побарувачката за средства за дезинфекција претставува закана за присилен и детски труд

Зголемената побарувачка за средства за дезинфекција во борбата против коронавирусот може да ја зголеми употребата на присилен и детски труд на плантажите со шеќерна трска, предупредуваат британски истражувачи.

Лондон, 18 септември 2020 (МИА) – Зголемената побарувачка за средства за дезинфекција во борбата против коронавирусот може да ја зголеми употребата на присилен и детски труд на плантажите со шеќерна трска, предупредуваат британски истражувачи.

Од шеќерната трска се добива етанол кој се користи во гелови врз база на алкохол, а во седум водечки светски производители на шеќерна трска, вклучувајќи ги Бразил, Мексико и Тајланд, има високи до екстремни ризици од присилна и детска работа, соопшти компанијата за аналитика Вериск Мејплкрофт (Verisk Maplecroft).

– Пандемијата откри голем број структурни предизвици со кои се соочуваат земјите производители … веќе некое време, изјави Џимена Бланко која го предводи американскиот тим на Вериск Мејплкрофт.

По повеќе децении напредок, Обединетите нации предупредија дека милиони деца ширум светот би можеле да бидат принудени да работат со оглед на тоа што училиштата се затворени, а семејствата се борат да ја надминат економската криза предизвикана од пандемијата на коронавирусот.

Специјалниот известувач на ОН за современо ропство во средата објави дека постои огромен ризик најсиромашните да немаат алтернатива на присилната работа.

Компаниите кои експлоатираат работници во производство на лекови и опрема за борба против Ковид-19 треба да одговараат за своите постапки, нагласи Томоја Обоката.

Во немилосрдната глобална трка за лична заштитна опрема, како што се маски, владите и компаниите повремено склучуваат договори со нови добавувачи.

– Даваат приоритет на итноста пред социјалните последици кои со тоа ги произведуваат, рече аналитичарката за човекови права во Вериск Мејплкрофт, Викторија Гама, повикувајќи на поголема транспарентност во синџирите на снабдување.

Таа додаде дека е тешко да се знае колку шеќерна трска завршува во средства за дезинфекција бидејќи се користи во многу други производи, од шеќер до биогорива.

Во Мексико, каде што ризикот од детски труд според Вериск е екстремен, училиштата се затворени поради Ковид-19, а часовите се одржуваат на телевизија, иако некои деца во руралните области немаат телевизори во своите домови. јт/

Таг
Back to top button
Close
Close