0_Магазин.ПорталЗанимливости

Откритие: Бетовен бил глув поради труење со олово

Лекари од Италија ја открија причината поради која славниот германски композитор Лудвиг ван Бетовен веројатно го загубил слухот. Тие сметаат дека глувоста на музичарот можеби се должи на труење со олово.

Падова, 14 јануари 2020 (МИА) – Лекари од Италија ја открија причината поради која славниот германски композитор Лудвиг ван Бетовен веројатно го загубил слухот. Тие сметаат дека глувоста на музичарот можеби се должи на труење со олово.

Научниците поставија голем број хипотези за причините за болеста на композиторот, меѓу нив се тифус, различни автоимуни заболувања и невообичаената навика на Бетовен да спие, натопувајќи ја главата во ладна вода.

Лекарите предводени од Давид Брото од Универзитетот во Падова (Италија) наведуваат нова причина.

Симптомите на еден од пациентите, кого лекарите го набљудуваат од 2018 година, се совпаѓаат со тоа од кое страдал познатиот композитор. Причина за нерасположението е високата концентрираност на олово во крвта и урината на Италијанецот. Присуството на токсичниот метал во неговиот организам е од стара тава за пржење, на која заштитниот керамички слој бил излуштен.

Анализа од косата на Бетовен и делови од черепот во 2005 година покажале дека телото на композиторот содржи зголемено присуство на олово.

Музичарот можеби имал зголемени дози на олово поради виното, кое во тоа време содржело големи количества тешки метали. Покрај тоа, омиленото шише на Бетовен е делумно изработено од олово.

Бетовен го загубил својот слух во 1796 година, на 26-годишна возраст, а до 1811 година целосно оглувел. Болеста не го спречила композиторот да создава музика, но имал проблеми при одржувањето концерти. ез/гт/

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close