BotëBotë.PortalKorrespondentë Botë

OSBE: Për shkak të represioneve nevojiten ndryshime në politikën e jashtme ndaj Rusisë

Misioni i SHBA-së në OSBE i mbështet protestat në Rusi gjatë fundjavës së kaluar në përvjetorin e pestë nga vrasja e liderit opozitar Boris Nemcov, ndërsa për shkak të represioneve gjithnjë e më të shfaqura të pushtetit në Moskë, misioni këshillon ndryshime në politikën e jashtme ndaj Rusisë.

Uashington, 3 mars 2020 (MIA) – Misioni i SHBA-së në OSBE i mbështet protestat në Rusi gjatë fundjavës së kaluar në përvjetorin e pestë nga vrasja e liderit opozitar Boris Nemcov, ndërsa për shkak të represioneve gjithnjë e më të shfaqura të pushtetit në Moskë, misioni këshillon ndryshime në politikën e jashtme ndaj Rusisë.

“Urime deri tek mijëra rusë të guximshëm të cilët të shtunën marshuan në shenjë të Nemçovit dhe e ngritën zërin për kërkim pas drejtësisë dhe qeverisë përgjegjëse, Xhejms Gilmor, ambasador i SHBA-së në OSBE”, deklaroi mbrëmë në brifing për gazetarët në Uashington.

Sipas përfaqësuesit të lartë, SHBA-ja nuk e njeh aneksionin e Krimesë dhe tërhiqen në të drejtën ndërkombëtare në Evropë të bazuar në Deklaratën e Helsinkit të OSBE-së me të cilin garantohen kufijtë e Evropës pas Luftës së Dytë Botërore.

Akt konkludues nga Helsinki është dokument i nënshkruar nga 35 vende të konferencës së OSBE-së në vitin 1975, të thirrur me propozim të vendeve socialiste, anëtare të Paktit të atëhershëm të Varshavës.

Gilmor theksoi se OSBE-ja mbetet standard i artë për proceset zgjedhore dhe monitorim të zgjedhjeve gjithandej dhe organizata përfaqëson vëzhgim të zgjedhjeve si në Rusi ashtu edhe në SHBA. kb/fb/

Таг
Back to top button
Close
Close