Дописници МКДОпштински вести

Општина Велес со најголема транспарентност меѓу општините во земјава за 2020

Општина Велес со 94,4 поени, годинава покажа највисока транспарентност меѓу општините во државата. Индексот на активна транспарентност го подготвува „Центарот за граѓански комуникации“ од Скопје, со поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД), покажа раст на активната транспарентност на Општина Велес за 5,6 процентни поени во споредба со минатата година информира на денешниот прес градоначалникот Аце Коцевски.

Велес, 19 јуни 2020 (МИА) – Општина Велес со 94,4 поени, годинава покажа највисока транспарентност меѓу општините во државата. Индексот на активна транспарентност го подготвува „Центарот за граѓански комуникации“ од Скопје, со поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД), покажа раст на активната транспарентност на Општина Велес за 5,6 процентни поени во споредба со минатата година информира на денешниот прес градоначалникот Аце Коцевски.

Имено, од редот на државните институции, највисока активна транспарентност во државата, во 2020 година има Министерството за одбрана со високи 97,7 поени кое се наоѓа на првото место на листата.

Во истражувањето за 2020 година биле рангирани вкупно 98 институции.

-Индексот на активна транспарентност е одлична алатка за сите државни, регионални и локални институции во заложбите за подобрување на проактивноста на институциите во објавувањето на информации од интерес на граѓаните, нивната отчетност и отвореност, потенцира Коцевски.ад/см/

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close