Дописници МКДОпштество

Општина Ресен со владина поддршка ќе го решава проблемот со повлекувањето на водата од Преспанско Езеро

Општина Ресен со владина поддршка ќе го решава проблемот со наглото повлекување на водата на Преспанско Езеро, изјави за МИА, градоначалникот на Општина Ресен, Живко Гошаревски.

Ресен, 12 февруари 2020 (МИА) – Општина Ресен со владина поддршка ќе го решава проблемот со наглото повлекување на водата на Преспанско Езеро, изјави за МИА, градоначалникот на Општина Ресен, Живко Гошаревски.

Преспанско Езеро, потенцира, е прогласено за споменик на природата, а како задолжен за чување, грижа и одржување на овој споменик на природата, навремено со соработниците презедовме мерки за заштита на езерото и секако ја информирав македонската Влада.

-Не сме осамени во мерките за заштита на Преспанското Езеро. Напротив на мое барање и предложен заклучок, добив целосна владина поддршка за преземање итни мерки за заштита за езерото. Според заклучокот, Министерството за животна средина и просторно планирање ќе формира работна група од надлежни институции, стручните лица во најкус рок ќе извршат увид на состојбата со водостојот на Преспанското Езеро и ќе изработат извештај за причините за енормното повлекување на водата. Исто така, очекувам да предложат конкретни мерки и активност за спречување на понатамошното повлекување на водата од езерото, истакна Гошаревски.

Градоначалникот Гошаревски очекува во заедничките мерки и активности за заштита на Преспанското Езеро од повлекување на езерските води да се вклучат, и свои анализи и видувања да понудат пограничните општини од соседна Грција и Албанија, а се со цел да се стабилизира водостојот на Преспанско Езеро. мт/вј/

 

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close