Biznis.SlajderБизнисБизнис.Портал

Одобрен Правилникот за давање средства преку иновациски ваучери

Владата на синоќешната седница донесе одлука за давање согласност на Правилникот за доделување финансиски средства преку Иновациски ваучери на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР).

Скопје, 16 февруари 2020 (МИА) – Владата на синоќешната седница донесе одлука за давање согласност на Правилникот за доделување финансиски средства преку Иновациски ваучери на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР).

Како што информира владината прес-служба, Правилникот за доделување на финансиските средства преку иновациските ваучери сe воведува прв пат, а негова основна цел е да ја поттикне соработката меѓу претпријатијата и академските и научно-истражувачките установи во насока на спроведување иновациски активности, со што претпријатијата ќе ја зголемат својата конкурентност.

-Со ваучерите кои ФИТР ќе им ги додели на компаниите кои имаат намера да почнат нови производи, процеси и услуги со иновативна компонента, ќе се надоместуваат трошоците за услуги на академските и научно-истражувачките институции кои за нив ќе изготвуваат истражувања и анализи што ќе го помогнат успешното реализирање на новите процеси, наведува Владата. мч/

Back to top button
Close
Close