БизнисБизнис.ПорталЕкономија

Од вкупниот број активни компании од нефинансискиот сектор, 3,1 процент се странски филијали

Од вкупниот број активни претпријатија од нефинансискиот сектор во земјава, 3,1 процент или 1.793 биле странски филијали, односно домашни компании контролирани од странство. Според податоците што ги објави Државниот завод за статистика за 2018 година, во овие филијали биле вработени 18,9 проценти од вкупниот број на вработени. Овие фирми реализирале 38,6 проценти од вкупниот промет што укажува на нивното значително вијание врз домашната економија.

Back to top button
Close
Close