Верски календар

Од верските календари

13 септември 2020 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 август. Денеска е Положување на појасот на Пресвета Богородица.

13 септември 2020 (МИА)

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 август.

Денеска е Положување на појасот на Пресвета Богородица.

Празников е востановен во спомен на чудесното исцелување на византиската царица Зое, сопругата на Лав Мудриот, со посредство на појасот на Богородица што се чуваше до тоа време во Богородичната црква во Влахерна, Цариград. Подоцна, еден дел од овој појас беше пренесен во Грузија, во градот Зугдид, каде се чува до денес.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Св. Иван Златоуст.

Бил роден во Антиохија во 349 година. Живеел аскетски живот и кога станал свештеник успешно ја вршел проповедничката служба. Во 397 година бил избран за цариградски бискуп. Обземен со омраза кон царскиот дворец бил приниден двапати да оди во заробеништво. Царицата Еудоксија која ја предупредил дека треба да ги почитува правата на сиромашните, му се заканила со смрт. Свети Иван и рекол: “Освен од гревовите, од ништо не се плашам на овој свет”. Поради големите прогонствата, умрел во 407 година. Бил извонреден говорник и затоа го нарекувале Златоуст.

###

Back to top button
Close
Close