Верски календар

Од верските календари

1 февруари 2020 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 19 јануари. Денеска е Преподобен Макариј Египетски.

1 февруари 2020 (МИА)

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 19 јануари.

Денеска е Преподобен Макариј Египетски.

Овој Макариј, кого црквата го нарекува уште и Велики, се роди во Горен Египет, во 300 година. Кога стаса за женидба родителите го оженија против негова воља, но жена му умре по неколку денови, а наскоро умреа и родителите, а Макариј го остави светот и се повлече во Скитската пустина (денес Вади Хабиб, на границата ме|у Египет и Либија). Со време свети Макариј стана голем духовник, поминувајќи го целиот свој подвижнички `ивот во длабоко смирение. Се упокои во 390 година.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Св. Арнолд.

Во покраината Горна Австрија, во Реикенсберг и денеска се наоѓа голем древен августински манастир. Познатата книга „Света земја Баварска” проповедува за животот на Арнолд кој живеел во манастирот. Податоците во книгата укажуваат дека бил надпросечен човек и почитуван како светец. Писателот во книгата на посебен начин ги опишал последните мигови од животот на овој светец во 1166 година, кога ѓаволот го вознемирувал и го принудувал да се одрекне од Христос. Арнолд ги повикал своите монаси да се молат со него и така со молитва на Господ му ја предал својата племенита душа.

###

Back to top button
Close
Close