СветСвет.Портал

Обвинение за Гугл за шпионажа

Главниот државен обвинител Хектор Балдерас смета дека, иако оваа компанија го рекламира пакетот како вреден алат за школите, тоа е средство за следење што децата гледаат на интернет на училиште и дома на приватните интернет-мрежи. Според наводите, така се скенираат сите информации, како местоположби, посетени интернет-страници, видеозаписи, зачувани лозинки и листи контакти.

Лос Анџелес, 24 февруари 2020 (МИА) – Државниот обвинител на американската сојузна држава Ново Мексико ја обвини компанијата Гугл за неовластено прибирање лични податоци на деца, кршејќи ги државните и сојузни закони.

Тужбата поднесена во Окружниот суд во Албакерки, посочува дека пакетот образовни услуги – „Гугл едјукејшн“, кој ги промовира школите, учителите и родителите, е всушност алатка за шпионирање деца, како и нивните семејства.

Главниот државен обвинител Хектор Балдерас смета дека, иако оваа компанија го рекламира пакетот како вредна алатка за школите, тоа е средство за следење што децата гледаат на интернет на училиште и дома на приватните интернет-мрежи. Според наводите, така се скенираат сите информации, како местоположби, посетени интернет-страници, видеозаписи, зачувани лозинки и листи контакти.

– Следењето податоци на учениците без согласност на родителите, не е само незаконско, туку и опасно, додава Балдерас.

Гугл ги отфрла наводите како погрешни, дообјаснувајќи дека пакетот им овозможува на школите контрола на пристапот до профилите и изискува училиштата да имаат согласност од родителите кога тоа е нужно. си/ссм/

Таг
Back to top button
Close
Close