0_Web_Актуелно0_Македонија.Портал0_МИА Истражува.ПорталМакедонија.СлајдерОпштествоСторија

Нови документи за илинденскиот период – Илинденските списи ја чуваат и шифрираната азбука на Гоце Делчев

И по речиси 120 години (прецизно, 118 години се од Илинденското востание), историската приказна за славното време е пак нова. Фактите остануваат, дека на 2 август 1903-тата Крушево и Македонија го дадоа Илинденското востание. Непобитноста останува дека заедно се бореле и Македонци, Албанци, Турци, и Власи... Факт е дека е задушено Востанието, ама е и основа за државноста.

Back to top button
Close
Close