0_Web_Избор на уредникот0_Web_Насловна-слајдер0_Македонија.ПорталMakedonija.SlajderПолитика

Николовски за МИА: Мојата позиција не се коси со ДКСК, борбата ќе се води преку многу канали

Позицијата вицепремиер за борба против корупција, одржлив развој и човечки ресурси воопшто не се коси со Државната комисија за спречување на корупцијата, туку напротив таа е воведена за да се подобри соработката меѓу извршната власт и ДКСК.

Скопје, 11 септември 2020 (МИА) – Позицијата вицепремиер за борба против корупција, одржлив развој и човечки ресурси воопшто не се коси со Државната комисија за спречување на корупцијата, туку напротив таа е воведена за да се подобри соработката меѓу извршната власт и ДКСК.

Ова во интервју за МИА го посочи вицепремиер за борба против корупција, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, кој е всушниот првиот човек, што презема ваква функција, со оглед на тоа што таа се воведе сега во новиот состав на Владата на Зоран Заев.

Николовски нагласува дека е разбирливо е зошто луѓето би имале дилеми од типот – „зошто позиција на анти-корупционер кога имаме анти-корупциска”, но додава дека двете позиции не се косат една со друга.

-Позицијата воопшто не се коси со ДКСК, туку напротив, воведена е за да ја подобриме соработката меѓу извршната власт и самата комисија. Дури и ГРЕКО, анти-корупциското тело на Советот на Европа напиша во извештајот усвоен март 2019 година дека препорачува определување член на Владата или на ДКСК за токму таа цел. Во таа насока доаѓа и предлогот на премиерот за ангажирање вицепремиер со таа задача, во овој владин состав, вели Николовски во интервјуто за МИА.

За тоа што всушност подразбира оваа позиција и што тој ќе работи, Николовски вели дека борбата ќе се води преку многу канали.

-Широка и обврзувачка транспарентност, заштита на слободата на медиумите, институционална поддршка на силна и независна ДКСК, немање толеранција при откриени злоупотреби, обезбедување подобро и поефикасно услужување на граѓаните, подобрување на внатрешната комуникација меѓу институциите, зголемување на мотивацијата и ефикасноста на човечките ресурси во владините институции итн. Ќе инсистирам на зголемена транспарентност на сите нивоа на власт, на намалување на дискреционите права на функционерите и ќе се обидам да реагирам на сите сомнежи околу злоупотреба на позиција или моќ, појаснува тој.

Николовски во интервјуто за МИА говори и за неговите очекувања за евентуални опструкции од другите институции во борбата што ја најавува, но и за улогата на опозицијата во целиот тој процес.

Интервјуто со вицепремиер за борба против корупција, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски МИА целосно ќе го објави утре. бк/ац/

Back to top button
Close
Close