Në ditën e sotme

Në ditën e sotme

1 gusht 2020 (MIA) 

1 gusht 2020 (MIA) 

  1. Lundruesi detar italian Kristofer Kolombo arriti në bregun amerikan, pjesë e cila më vonë e mori emrin Honduras.
  2. – Lindi Zhan Batist Lamark, shkencëtar francez apo filozof, themelues i mësimit për zhvillimin e qenieve të gjalla. Sipas tij, qeniet e gjalla e ndryshojnë strukturën dhe disa organe varësisht prej nevojave të jetës, ndërsa nevojat ndryshojnë, me ndryshimin e rrethit. Vdiq më 18 dhjetor të vitit 1829.
  3. – Në Gjirin Abukir, në Detin e Mesdheut, admirali anglez Horacio Nelson ka fituar fitoren më të madhe në histori gjatë luftës detare, duke e fituar ushtrinë franceze të Napoleon Bonapartës.

– Ndalohet robërimi në Imperinë britanike në bazë të asaj se në kolonitë britanike janë liruar më shumë se 770.000 robër, më së shumti në të ashtuquajturën India Perëndimore (Karibet).

  1. – Britania e Madhe e ndërpreu robërimin në të gjitha kolonitë britanike.

– Japonia i shpalli luftë Kinës për shkak kontestit ndërmjet dy vendeve rreth Koresë.

– Japonia i shpalli luftë Rusisë, e cila përfundoi me humbje të flotës së Rusisë tek Porti Artur.

– Mbreti Husein e shpërndau federatën e Jordanit me Irakun.

  1. – Lidhja Sovjetike dhe vendet perëndimore në konferencat në Helsinki për siguri evropiane dhe bashkëpunim e nënshkruan aktin përfundimtar për të drejtat e njeriut.

– Kolonia migruese e Maqedonisë në Australi organizoi tubim të madh të protestave para Ambasadës greke në Kanberë.

  1. – Presidenti i Gjermanisë, Roman Hercog i shprehi keqardhje Polonisë për shkak vuajtjeve të cilat vendi i tij ia ka shkaktuar në Luftën e dytë botërore.

– Vdiq mbreti i Saudisë, Fahd, ndërsa mbret i ri u shpall gjysmëvëllai i tij më i ri, princi Abdullah.

###

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close