Në ditën e sotme

Në ditën e sotme

9 korrik 2020 (MIA)

9 korrik 2020 (MIA)

– Dita Ndërkombëtare e Shkatërrimit të Armëve.

540. – Mbreti anglez Henri VIII anuloi martesën e tij gjashtëmujore me bashkëshorten e katërt, Ana Kleves.

1776. – Deklarata e Pavarësisë iu lexua trupave të gjeneralit Xhorxh Uashingtonit në Nju-Jork

1816. – Argjentina shpalli pavarësinë nga Spanja.

1850. – Zahari Tejlor, presidenti i 12-të i SHBA-së, ndërroi jetë në Uashington, pas vetëm 16 muajsh në post

1873. – Pesëdhjetë vjet nga lëshimi i hekurudhës së parë në botë, midis Shkupit dhe Selanikut është vendosur lidhja e parë hekurudhore.

1877. – Në Uimbëldon filloi turneu i parë në tenis.

1922. – Amerikani Xhoni Vajsmiler notoi 100 metra për 58,6 sekonda, duke u bërë njeriu i parë i cili i duhej më pak se një minutë që ta kryejë këtë akt.

1932. – Vdiq zbuluesi amerikan King Kemp Xhilet, zbulues i briskut për rruajtje – tek ne i njohur si “zhilet”.

1943. – Në Shkup, në Drejtorinë rajonale policore, fashistët bullgarë e vranë Cvetan Dimov, heroi i popullit i Maqedonisë. Lindi në Shkup më 5 mars të vitit 1909.

1961. – Argjentina fitoi lirinë. Ishte koloni spanjolle nga viti 1536 – Festa nacionale e Argjentinës.

1992. – Kandidati presidencial demokrat, Bill Clinton, zgjodhi senatorin Al Gore nga Tennessee si kandidat të tij për nënkryetar.

1992. – Në Shkup vdiq Hans Em, anëtari më i vjetër i ASHAM-it. Lindi në Maribor më 6 qershor të vitit 1898.

1997. – Valuta kombëtare – denari devalvoi për 16,1 për qind.

2006. – Të paktën 127 persona humbën jetën në aksidentin ajror të kompanisë ruse Sibir e cila fluturonte nga Moska në qytetin siberik Irkutsk. Aksidentin e aeroplanit tip erbas A-310 e mbijetuan 72 udhëtarë.

Back to top button
Close
Close