0_Магазин.ПорталЗанимливости

На МВС испечени првите чоколадни колачиња

Колачињата потоа биле спакувани во посебни вреќички за печење, и биле вратени на Земјата на 7 јануари. Се работи за експеримент чиј цел бил проучување на можностите за готвење на подолготрајни патувања. Испитувањата ги извршија астронаутите Лука Пармитано и Кристина Коч.

Хјустон, 27 јануари 2020 (МИА) – Астронаутите на Меѓународната вселенска станица (МВС) ги испекоа првите вселенски чоколадни колачиња.

Колачињата потоа биле спакувани во посебни вреќички за печење, и биле вратени на Земјата на 7 јануари. Се работи за експеримент чиј цел бил проучување на можностите за готвење на подолготрајни патувања. Испитувањата ги извршија астронаутите Лука Пармитано и Кристина Коч. Резултатите се објавени минатата седмица.

Целта на експериментот е практична примена на подолгите вселенски мисии.

Колачињата за печење ги подготви компанијата Дабл три, која потврди дека ќе ги објави и конечните резултати на експерименти. Се планира и сочувување и изложување на колачињата, за луѓето да можат да ги видат и дознаат повеќе за испитувањата. си/сд/

Таг
Back to top button
Close
Close