0_МИА Истражува.ПорталДописници МКДСторија

На 18 години ја смета Шар Планина за свој дом, три искачени врвови и во странство

Додека нејзините врсници размислуваат за ноќните излегувања, социјалните мрежи и телевизиските серии 18-годишната матурантка Јована Богоеска веќе четири години по училиштето се обидува што повеќе време да помине на планина. Од 2016 година кога започнала да планинари таа веќе има искачено три врва во странство како дел од експедиции, а на врвовите на Шар Планина се искачила неколку десетици пати. Иако започнала сосема случајно по повик на друштвото, таа веќе ги одминала сите по бројот на искачувања и планинарски маршови.

Back to top button
Close
Close