0_Македонија.ПорталОпштество

МЖСПП: Какви промени предвидува новиот Предлог на Законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк

Вклучување на сите околни планински села во границите на НП Шар Планина со цел обезбедување еднаков третман и можности за нивен иден развој со што бројот на опфатени селе од првичните 8 се зголемува на 30, а заштитената територија се зголеми од 54 215 хектари на 62 705 хектари, вклучени се дополнителни шумски системи во зоната на строга заштита, пред се лоцирани на недостапни места, важни од аспект на заштита од ерозија, зачувување на водните ресурси и зачувување на значаен генетски материјал, а зоната за активно управување која беше поделена на четири единици со вкупна површина 22 420 хектари, во ревидираниот предлог за заштитено подрачје НП Шар Планина е интегрална целина која има потреба од спроведување мерки за подобрување, со вкупна површина 30 763 хектари, се дел од промените кои се предвидени во новиот Предлог на Законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк.

Веста е достапна само за претплатниците на веб-сервисот на МИА.
Логирајте се или контактирајте го секторот за маркетинг за повеќе информации.

Даниела Димовска 075 284 502
Јованка Јанковска 075 280 297
Вида Димова 075 284 506
Back to top button
Close
Close