0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталОпштество

МТСП: Протоколот е изготвен и прифатен од градинките, групите се прилагодуваат согласно насоките

Министерството за труд и социјална политика информира дека на денешниот состанок со Комисијата за заразни болести и претставници на Министерството за здравство е одлучено да се направи ажурирање на податоците за бројот на деца за кои родителите се изјасниле дека ќе посетуваат градинка.

Скопје, 12 август 2020 (МИА) – Министерството за труд и социјална политика информира дека на денешниот состанок со Комисијата за заразни болести и претставници на Министерството за здравство е одлучено да се направи ажурирање на податоците за бројот на деца за кои родителите се изјасниле дека ќе посетуваат градинка.

– Согласно донесениот Протокол, приоритет за згрижување има дете на самохран родител којшто е во работен однос и дете на двајца родители кои се во работен однос, а работните задачи мора да ги извршуваат на работното место. Информацијата ќе биде изработена врз основа на податоците од сите градинки, јавни и приватни, соодветно на доставените потврди од родителите, се вели во соопштението од МТСП.

Министерство за труд и социјална политика потсетува дека во соработка со Комисијата за заразни болести има изработено Протокол-оперативен план за активности во установите за згрижување и воспитание на деца по укинување на вонредната состојба, усвоен од Владата на 29 мај 2020 година. Тој беше испратен до јавните и приватните установи за деца – детските градинки за нивно постапување. Протоколот е објавен во „Службен весник“.

Претставниците на Министерството за труд и социјална политика појаснија дека Протоколот е прифатен од страна на сите градинки и ги прилагодуваат групите согласно насоките.

– Министерството за труд и социјална политика нема добиено насоки за измена на Протоколот, се вели во соопштението. мд/мч/

Back to top button
Close
Close