0_Македонија.ПорталОпштество

МОФ ќе презентира две истражувања за студентскиот стандард

Младински образовен форум (МОФ) денеска ќе ги промовира истражувањата за студентскиот стандард: „Анализа на јавни набавки во студентските домови“ и  „Крпен студентски живот – истражување за животниот стандард на станарите во ДСД – Скопје“.

Скопје, 22 јануари 2020 (МИА) – Младинскиот образовен форум (МОФ) денеска ќе промовира две истражувања за студентскиот стандард: „Анализа на јавни набавки во студентските домови“ и  „Крпен студентски живот – истражување за животниот стандард на станарите во ДСД – Скопје“.

Истражувањето „Крпен студентски живот – истражување за животниот стандард на станарите во ДСД – Скопје“ ги адресира прашањата поврзани со корупцијата во студентските домови, начинот на носење одлуки и вклученоста на студентите во истите, како и квалитетот на живот во домовите. Истражувањето „Анализа на јавни набавки во студентските домови“, пак, ги одговара прашањата: колку, во колкава мера и дали се трошат и инвестираат доволно средства од страна на Државниот студентски дом „Скопје“ – Скопје, а во врска со квалитетот на домувањето и квалитетот на услугите за студентите во домовите под капа на Државниот студентски дом „Скопје“ – Скопје.

Проектот „Студентски домови без корупција“ се спроведуваше од август 2018 до јули 2019. Примарната цел на проектот беше поттикнување на институциите на потранспарентно и поодговорно управување со студентските домови, како и вклучување на други институции, организации и правни лица за подобрување на условите во домовите.са/

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close