• A-
  • A
  • A+
понеделник, 21 мај 2018, 

На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

21 мај 2018 (МИА) - Светски ден на културната различност. 1471.- Роден е германскиот сликар и бакр... повеќе...

 
На денешен ден

На денешен ден

20 мај 2018 (МИА) - Ден на пожарникарството во Република Македонија. На овој датум во 1836 година в... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

19 мај 2018 (МИА) 1536.- Отсечена и била главата на Ана Болен, втората жена на англискиот крал Хенр... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

18 мај 2018 (МИА) 1800.- Умрел рускиот генералисимус Александар Васиљевич Суворов, еден од најиста... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

17 мај 2018 (МИА) - Светски ден на телекомуникациите. Во Париз, во 1865 година за првпат била форми... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

16 мај 2018 (МИА) 1532.- Шпанскиот освојувач Франциско Писаро со мала група војници пристигнал на с... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

15 мај 2018 (МИА) 1571.- Татарските освојувачи ја запалиле Москва. 1767.- Џенова на Франција и го ... повеќе...

На денешен ден 14 мај

На денешен ден 14 мај

14 мај 2018 (МИА) 1610.- Францускиот крал Анри Четврти, првиот монарх од династијата Бурбон, во Па... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

13 мај 2018 (МИА) 1607.- Капетан Џон Смит со група војници пристигнал во Вирџинија и тоа место го н... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

12 мај 2018 (МИА) - Денеска е Светски ден на медицинските сестри. Во 1820 година е родена англискат... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

11 мај 2018 (МИА) 330.- Константинопол (сегашен Истанбул) станал нова престолнина на Римското царст... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

10 мај 2018 (МИА) - Денеска е Светски ден на физичката активност 1497.- Италијанскиот морепловец А... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

9 мај 2018 (МИА) - Денеска е Ден на Европа 1502.- Славниот џеновски морепловец Кристофер Колумбо, ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

8 мај 2018 (МИА) - Светски ден на Црвениот крст и на Црвената полумесечина 1794.- Во Париз умрел А... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

7 мај 2018 (МИА) - Денеска е Ден на македонската полиција. 1755.- На иницијатива на големиот руск... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

6 мај 2018 (МИА) 1626.- Холандскиот доселеник Питер Минуит од Индијанците го купил островот Менхете... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

5 мај 2018 (МИА) 1821.- На островот Света Елена умрел Наполеон Бонапарта, француски император и вој... повеќе...