• A-
  • A
  • A+
среда, 20 јуни 2018, 

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

20 јуни 2018 (МИА) Хумористично сатирични (смешни) песни  Во македонското народно творештво важно ... повеќе...

 

Обичаи и верувања

19 јуни 2018 (МИА) Лазороско-галички антагонизам  Антагонизмот меѓу луѓето од Галичник и оние од Л... повеќе...

Обичаи и верувања

18 јуни 2018 (МИА) Преданија и легенди за Свети Еразмо Охридски  За гласот што буди молитва  Отец... повеќе...

Обичаи и верувања

17 јуни 2018 (МИА) Обичаи поврзани со работата  Овој вид обреди во Џепишта се негува при извршувањ... повеќе...

Обичаи и верувања

16 јуни 2018 (МИА) Од чудата на свети Еразмо Оживување на починато дете  Свети Еразмо направи раз... повеќе...

Обичаи и верувања

15 јуни 2018 (МИА) Свети Еразмо Охридски  Светец со силен култ во Охридско  Поради неговата мисио... повеќе...

Обичаи и верувања

14 јуни 2018 (МИА) Од народниот живот Јадење Селанецот јаде кога е гладен но обично два пати во д... повеќе...

Обичаи и верувања

13 јуни 2018 (МИА) Преданија и легенди Свети Петар и сиромавиот  Си бил еден сиромав чоек: гол, б... повеќе...

Обичаи и верувања

12 јуни 2018 (МИА) Народни верувања од село Џепиште, Дебарско  Секоја куќа во вртот сеела босилек.... повеќе...

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања 11 јуни 2018 (МИА) Народни верувања од дебарско  За да се отстранат сите нечист... повеќе...

Обичаи и верувања

10 јуни 2018 (МИА) За манастирот Си Свети (Сите светии) во село Лешани Единствен манастир што им е... повеќе...

Обичаи и верувања

9 јуни 2018 (МИА) За селото Зубовце, Гостиварско  Постанок и потекло За постанокот и за потеклото... повеќе...

Обичаи и верувања

8 јуни 2018 (МИА) Пренос на моштите на свети Георгиј Кратовски Запален затоа што си ја сакал верат... повеќе...

Обичаи и верувања 7 ЈУНИ

7 јуни 2018 (МИА) Од минатото на Битуше  Од печалбарскиот живот  Повторно се вративме во Фелибе  ... повеќе...

Обичаи и верувања

6 јуни 2018 (МИА) Народни пословици и поговорки  За брада е мака, да за чешки колку ти душа сака.З... повеќе...

Обичаи и верувања

5 јуни 2018 (МИА) Фразеолошки речник на вевчанскиот говор Студен се насмејал. (Бошк.) Клетва што се... повеќе...

Обичаи и верувања

4 јуни 2018 (МИА) Свети великомаченик кнез Јован Владимир  Кнезот Владимир со силен култ во Западн... повеќе...

Мозаик

Еј-би-си работи на спин-оф продолжение на ТВ серијата „Розен“, но без Розен Бар

Продукциската куќа Еј-би-си е во преговори за спин...

Хедер Локлир се обидела да се самоубие

Ѕвездата од американските ТВ серии „Династија" и „...

Снимено раѓање на делфинче во базен на отворено во Одеса (видео)

Посетителите на Делфинаруимот во градот Одеса, Укр...

Ем-ти-ви филмски и ТВ награди 2018

„Црниот пантер“ ја освои главната награда на додел...