Оригинални текстови

Министерството за одбрана ги повикува пензионираните припадници на Армијата од 2005 до 2010 година, да поднесат индивидуално барање за исправка на пензиите до ПИОМ

Со измени на Законот за служба во Армијата, предложени од пратениците Илија Николовски и Соња Мираковска, се исправи уште една неправда која се однесува на пензионираните припадници на Армијата.

Скопје, 2 јануари 2020

Со измени на Законот за служба во Армијата, предложени од пратениците Илија Николовски и Соња Мираковска, се исправи уште една неправда која се однесува на пензионираните припадници на Армијата. Процентот кој се одзема од основата за пензија за секоја година пократок пензиски стаж од 1% како што беше утврдено со Законот за служба од 2005 до 2010 година, со новите законски измени се израмнува со законското решение од 2011 до денеска и се намалува на 0,5 проценти. Тоа значи дека сите пензионирани припадници на Армијата во периодот од 2005 до 2010 година ќе земаат поголеми пензии.

Ги повикуваме сите припадници кои се пензионирале во тој период, до 10 јануари индивидуално да поднесат Барање за обновување на управна постапка за утврдување на висина на пензијата.

Постапката во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, поради обемот на работа ќе трае неколку месеци, по што ќе започне исплатата на поголемите пензии. Министерството за одбрана преку групата пензионери – иницијатори ги информираше сите засегнати пензионери – поранешни припадници на Армијата, а задолжи и лице кое ќе го следи процесот за сите кои се опфатени со измените во Законот навреме да ги достават своите барања.

За сите прашања, контактирајте со Слободан Тошевски, 070/534-128.
Република Северна Македонија

Министерство за одбрана

Сектор за комуникации, аналитика и оперативна поддршка

Одделение за медиа и мултимедијална работа

___________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

 

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close