МИА Радио флешПакети

МИА Радиофлеш

24 ноември 2020

24 ноември 2020

– Министерството за правда веќе почна постапка за изготвување на нов Кривичен законик, во кој ќе бидат вметнати кривичните дела со кои ќе се подигне нивото на заштита на новинарите и медиумските работници. Ова денеска го истакна министерот за правда, Бојан Маричиќ во обраќањето на вебинарот „Изменување и дополнување на Кривичниот законик на Северна Македонија: Решение за зајакнување на безбедноста на новинарите“.

Во тек е медицинско опремување на објектот (на поранешната гинеколошка болница „Мала Богородица“, сегашен хотел „Ибис Стајлс“), што Клиничката болница „Аџибадем Систина“ го отстапи за хоспитализација на пациенти со Ковид-19. Се подготвува и техничката документација за станица за кислород што ќе биде поставена надвор од објектот со цел опслужување со кислород на пациентите кои ќе бидат хоспитализирани. Во тек се и преговорите околу начинот на кој ќе функционира овој ковид-центар, согласно договорот меѓу Министерството за здравство и приватните клиники за меѓусебна соработка во борбата со Ковид-19, информираат од болницата.

– Расправата за Предлог-буџетот за 2021 година на првиот ден од разгледувањето во собраниската Комисија за финансирање и буџет помина со забелешки од страна на опозицијата дека се работи за неразвоен Буџет без визија и укажувања од страна на парламентарното мнозинство дека е насочен кон поддршка на здравството, економијата и граѓаните.

– Државата да воведе привремени, директни мерки за поддршка на земјоделството, посебно на микро, малите и средните стопанства, да обезбеди еднократна помош, да авансира некои од идните директни плаќања и да размисли за зголемување на дел од веќе проектираните субвенции, порачаа учесниците на Втората сесија на Работната група 1 – Земјоделство и рурален развој.

– Грци на возраст од над 50 години се мнозинството од 106-те лица кои во овој период се без кров над глава и живеат на улиците во Солун, според грчката невладина организација „Арсис“, која им помага на бездомниците, особено за време на карантинот, јави дописничката на МИА од Атина.

– Шпанската Влада ќе предложи поинакви Божиќ и Нова година, со ограничувања поради коронавирусот, така што на прославите ќе бидат дозволени само шест лица, пишува денеска шпанскиот весник „Мундо“.

– Во африканските држави во изминатите 24 часа регистрирани се 9.448 потврдени случаи со новиот коронавирус, а вкупниот број се искачи над два милиона, соопшти денеска Регионалната канцеларија на Светска здравствена организација за Африка.

Екипата на Милвоки бакс ќе ја започне новата сезона без навивачи во својата сала. Ова одлука е во согласност со градските и државните прописи за ограничување на ширењето на КОВИД-19.

Back to top button
Close
Close