3 јуни 2019

Скопје – Северно-Aтлантскиот Совет и генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг во официјална посета на Република Северна Македонија.

-Пречек на генералниот секретар на НАТО на платото пред Владата. (сниматели и фоторепортери/7:30)

-Состанок на СеверноАтланскиот Совет со Комитет за интеграција на Република Северна Македонија во НАТО и министри од Владата(х. „Александар Палас; медиумите да стигнат најдоцна до 8:30)
-Прес-конференција на премиерот Зоран Заев и генералниот секретар на НАТО Столтенберг   (х„Александар Палас“; медиумите да бидат дојдени најдоцна до 10:30)
-Претседателот Стево Пендаровски,  ќе го пречека генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг и ќе оствари средба со него и со Северно-Атлантскиот Совет. (Кабинет на Претседателот „Вила Водно“,   фоторепортери и сниматели/11:30)
Скопје – Седница на собраниската Комисија за надзор над спроведување на мерките за следење на комуникациите. (Сала 6/14:00)
Скопје – Прес-конференција на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски за нов јавен повик од ИПАРД 2 програмата. (МЗШВ/12:00)
Охрид – Гувернерката на Народна банка на РСМ ќе се обрати на 12.Конференција за плаќања и пазарната инфраструктура. (х.„Инкес Горица“/10:30, изјави за медиуми/11:35)
Скопје – Државната комисија за спречување на корупцијата ќе ја одржи 18-тата седница. (ДКСК/12:00)
Скопје – Државниот секретар на Министерството за животна средина и просторно планирање Ана Петровска ќе учествува на работилница на тема „Подобрување на квалитетот на воздухот со помош на стнадарди“.(ЕУ Инфо центар/10:00)
Кавадарци – Петта јавна дискусија за „Национална стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот во Република Северна Македонија“. (Совет на Општина Кавадарци/11:00)
Скопје – Дикреторот на ЈП „Комунална хигиена“ Скопје и претседателот на Синдикатот на работниците од угостителството, туризмот, комунално-станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва на РСМ ќе потпишат Спогодба за регулирање на начинот на исплата на регрес за користење на годишен одмор. (ЈП „Комунална хигиена“/10:00)
Скопје – Академската дебата на тема „Влијанието на ЕУ изборите врз процесот на интеграции на Западен Балкан со посебен осврт на Република Северна Македонија“. (Ректорат на УКИМ/12:00)
Скопје – Советот на Град Скопје ќе ја одржи 34.седница. (Совет на Град Скопје/11:00)
Гостивар – Градоначалникот на општина Гостивар Арбен Таравари ќе се сретне со делегација од САД. (10:30), а потоа ќе упати честитка по повод Фитр Бајрам. (12:30)
Неготино – Инфо ден на тема „Важноста во заштита на животната средина“ во рамки на проектот „Enpol -EE“ за прекугранична соработка „Interreg-IPA CBC CCI 2014 TC 16 15CB009“ во периодот од 2014-2020 година. (Општина Неготино/13:00)
Скопје – Државниот архив на РСМ и Историскиот архив на Пожаревац ќе потпишат Меморандум за соработка  по што ќе следи отворање на изложбата на филмски плакати и рекламен филмски материјал насловена „Филмовите што ги сакаме (1947-1980)“. (Кинотека на РСМ/12:00)
Скопје – Проекција на дипломските филмови на студентите од ФДУ во организација на УКИМ Факултет за драмски уметности. (Cineplexx/18:15)
Скопје – Прием по повод Националниот ден на Италија. (ТЦ „Лиса“/19:00 до 21:00)
Скопје – Катрин Финч од Велс харфистка на сериозната музика и Секу Квита синегалскиот кора мајстор ќе го отворат 18. „Оффест“.
Скопје – Концерт на македонскиот композитор, гитарист и пејач Крсте Роџевски во рамки на годинешниот ОФФест. (МОБ)
Скопје – Културно информативниот центар-Скопје ќе го претстави литературното творештво на американскиот поет Џорџ Валас. (Салон 19,19/18:00)
Скопје – Промоција на книгата „Мала антологија на непримерени песни за ранливоста“ од Сеида Бегановиќ. (Младинскиот културен центар/20:00)
Скопје – Промоција на четвртото издание на екс „ЈУ Рок Енциклопедија“ на авторот Петар Јањатовиќ во организација на Српскиот културно информативен центар Спона. (Простории на КИЦ Спона, спроти ТЦ Рамстор/20:00)

_____________________________________________________________

***МИА ги објавува местото и времето на одржување на настаните и притоа не презема обврска за реизвестување доколку дојде до промена на најавените термини***

Back to top button
Close
Close