0_Web_Насловна-слајдер0_Македонија.Портал0_МИА Истражува.ПорталMakedonija.SlajderМИА ИстражуваОпштествоТема

Лицата со дијабетес сè уште чекаат на сензорите за безболно мерење гликемија за живот со помалку болка

Поедничено, во просек, секое дете или лице со тип 1 дијабетес, годишно мора да биде боцнато во прстите околу 3.500 пати за да се измери нивото на шеќер во крвта што е основа во третманот за самоконтрола кај дијабетесот. Таа бројка, заедно со 1.500-те инјектирања со инсулин годишно заокружува околу 5.000 боцнувања.

Back to top button
Close
Close