Политички партии

Кузеска: „Стоп за дезинформациите”, е еден од десетте приоритети во стратешката владина рамка “Акција 21” – за европски стандарди дома

СДСМ како одговорна партија целосно е посветена на спроведување  активности за спротивставување на дезинформации, лажни вести со што ќе се спречат  штетите коишто му ги нанесуваат на нашето општество.

Скопје, 3 јануари 2021 (МИА) 

СДСМ како одговорна партија целосно е посветена на спроведување  активности за спротивставување на дезинформации, лажни вести со што ќе се спречат  штетите коишто му ги нанесуваат на нашето општество.

Во рамки на Планот за одлучна акција против ширењето на дезинформациите и против нападите врз демократијата, во периодот пред нас,  ќе има засилени активности, широки консултации со медиумските работници и со граѓанскиот сектор, и уште посериозна, поинтенивна борба со дезинформациите, со говорот на омраза и сите други форми на хибридни закани против демократијата.

Со овој План  изработен е и протокол за кризни комуникации помеѓу централниот владин комуникациски сервис и министерствата, којшто за време на ковид кризата изминатата година, значително придонесе во сузбивањето на лажните вести кои во огромен број беа пласиран преку медиуми со сомнително финансирање и блиски до опозициската ВМРО-ДПМНЕ .

Такви тенденции се препознаваат и денес со вестите поврзани за вакцината против КОВИД-19, се со цел да се предизвика недоверба кај граѓаните, несигурност и паника, и секако, да ги обезвреднат силните напори на институциите и лекарите во борбата против пандемијата.

Ваквите обиди ќе се разобличуваат како дезинформации во соработка со факт чекери, а на медиумите ќе им се обезбеди најтранспарентен пристап до релевантни извори и информации , со цел креирање објективни медиумски содржини кои се од јавен интерес.

Јавниот интерес мора да се штити, граѓаните треба и мора да бидат целосно точно и навремено информирани за начините на заштита од КОВИД, вклучително и за процесот на вакцинација.

Лажните вести се директен удар врз демократијата. Тие  мора да се препознаат, да се посочат, разобличат и целосно да се сузбијат.

Токму затоа е важна и образовната реформа за воведување на медиумска и дигитална писменост во основното образование.

Завршена е и процедурата за усогласување на Меморандум за соработка на нашето Министерство за одбрана со НАТО на полето на сајбер одбраната.

Овој Меморандум  ќе овозможи координирана реакција на сојузниците во случај на сајбер напади.

Нашата држава има голема поддршка од стратешките партнери во борбата против лажни вести и дезинформации, кои го напаѓаат целиот свет.

Целосно посветени, Северна Македонија ќе биде лидер во изнаоѓањето на решенија и заедно со партнерите од ЕУ и НАТО, соодветно ќе возврати на оваа штетна појава.

__________________________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Таг
Back to top button
Close
Close