BallkanKorrespondentë BotëSvet.Slajder

Kurti nga Tirana: Mosnjohja nga Serbia arsye për ngecjen e iniciativave rajonale

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti në një deklaratë për mediat, e bëri të ditur propozimin e tij në Samitin e liderëve të Ballkanit Perëndimor, në të njëjtën kohë duke thënë se arsyeja për ngecjen e iniciativave rajonale është mosnjohja e Kosovës nga ana e Serbisë.

Tiranë, 10 qershor 2021 (MIA) – Kryeministri i Kosovës Albin Kurti në një deklaratë për mediat, e bëri të ditur propozimin e tij në Samitin e liderëve të Ballkanit Perëndimor, në të njëjtën kohë duke thënë se arsyeja për ngecjen e iniciativave rajonale është mosnjohja e Kosovës nga ana e Serbisë.

“Isha edhe në një konferencë tjetër rajonale në Selanik. U dhanë iniciativa të ndryshme të cilat i bëjnë bërë së bashku nga udhëheqësit ballkanikë. Duhet të theksohet se në fjalën time unë deklarova se për sa kohë që gjashtë vende të Ballkanit nuk janë në BE, nuk është i plotë. Kosova është në situatën më të vështirë, pasi nuk ka liberalizim të vizave. Ne jemi të vendosur të zbatojmë reformat e kërkuara”, theksoi Kurti.

Ai shtoi se iniciativat rajonale ngecin pasi që mungon njohja e Kosovës nga Serbia.
“Njohja nga ana e Serbisë do të krijojë një situatë që vendet të lëvizin më shpejt drejt BE-së. Vlerat e BE-së gjithashtu duhet të përfshihen në marrëdhëniet midis vendeve, vetëm tregu ekonomik nuk është i mjaftueshëm. Në fund dhashë një propozim se si mund të ecim përpara, ai është modeli i Marrëveshjes Ekonomike Evropiane. Ne po hyjmë si një rajon i përbashkët në marrëdhëniet me BE për sa i përket ekonomisë dhe tregtisë. Për të kaluar nga CEFTA në EFTA EEA”, theksoi Kurti.

Ai theksoi se është shumë me rëndësi që “Shqipërisë, Malit të Zi dhe Maqedonisë së Veriut, në njohjen e Kosovës t’i bashkohet Serbia”. fb/

Таг
Back to top button
Close
Close