0_MIA Investigon.PortalE përzgjedhur

Ku po shkon Mali i Zi?

Cilën rrugë do të marrë Mali i Zi pas zgjedhjeve në të cilat Partia Demokratike e Socialistëve (DPS) në pushtet e Milo Gjukanoviq humbi pushtetin, është një pyetje që shumë janë përpjekur t'i përgjigjen javëve të fundit.

9 shtator 2020

 Al Xhezira Ballkans, Sarajevë

Cilën rrugë do të marrë Mali i Zi pas zgjedhjeve në të cilat Partia Demokratike e Socialistëve (DPS) në pushtet e Milo Gjukanoviq humbi pushtetin, është një pyetje që shumë janë përpjekur t’i përgjigjen javëve të fundit.

Suksesi elektoral i opozitës së koalicionit “Për Ardhmërinë e Malit të Zi”, “Paqja është kombi ynë” dhe “Bardhë e Zi”, të cilat ka të ngjarë të formojnë një shumicë të re parlamentare (jo të fuqishme por, gjithsesi, shumicë), ka shkaktuar një numër debatesh për drejtimin që do të marrë kjo shumicë, por duke gjykuar nga skenat e festimeve të mbështetësve të tyre, si dhe shpërthimet nacionaliste që pasuan zgjedhjet, shumë vetë në Malin e Zi kanë arsye të frikësohen, jo vetëm  për të ardhmen e tyre, por edhe të ardhmen pro-evropiane, progresive dhe të ardhmen civile  të kësaj ish-republike jugosllave, e cila luan një rol të rëndësishëm në stabilitetin e rajonit.

Përgjigja në pyetjen se si do të duket shumica e re në praktikë mund të sjellë parashikime, pak a shumë optimiste, por shumë ekspertë pajtohen se ndryshimet në Malin e Zi, sipas vlerësimeve aktuale, nuk do të sjellin shumë gjëra të mira. Arsyet, thonë ata, janë disa: dyshimi për bashkëpunim dhe jetëgjatësi e koalicioneve qeverisëse nominalisht të kundërta, marrëdhëniet e tyre me DPS-në akoma të forta, e cila do të ketë fuqinë e pengimit, përçarjen pasuese të mundshme të institucioneve, mundësinë e ngecjes së integrimit evropian, përmendur nga shumë analistë, si dhe afrimi i mundshëm me Beogradin dhe Moskën, në dëm të Brukselit.

“Fuqia serioze e obstruksionit”

“Mazhoranca e re do të ketë një shumicë të vogël në parlament, me vetëm një votë më shumë. Do të jetë një qeveri e dobët dhe jetëshkurtër. Ky është një lajm i keq për perspektivën evropiane të Malit të Zi. “Megjithëse një nga premtimet e koalicionit “Bardh e Zi”, i udhëhequr nga Dritan Abazoviq, është se ata do të përshpejtojnë integrimin evropian, nuk ka asgjë të keqe me këtë,” tha shkrimtari dhe kolumnisti Andrej Nikolaidis.

Hyrja graduale në tërheqjen e njohjes së Kosovës

Menjëherë pas zgjedhjeve, dolën spekulimet se shumica e re pro-serbe do të devijojë Podgoricën nga Brukseli në Beograd dhe në Moskë. Çështja e tërheqjes së njohjes së Kosovës tashmë ka filluar të ngrihet hapur.

“Në këtë mandat, perspektiva evropiane e Malit të Zi do të rrezikohet pjesërisht, dhe pas fitores së mundshme në zgjedhjet e parakohshme, plotësisht. E njëjta gjë vlen edhe për tërheqjen e njohjes së Kosovës. Nëse Vuçiqi nuk e njeh Kosovën deri atëherë”, citon Nikolaidis.

“Qeveria e re nuk ka një shumicë për masa të rëndësishme për reforma. Nuk ka as shumicë për hapat e parë të nevojshëm – reformën e prokurorisë dhe gjyqësorit. Kjo do të thotë që partitë e mbledhura rreth Gjukanoviqit do të kenë një fuqi serioze pengimi dhe ky është një mjet serioz i opozitës. Qeveria e re do të arrestojë, falë Zotit që do të jetë dikush. Arrestimet janë, në fakt, e vetmja gjë për të cilën shumica e re ka rënë dakord. Por pas sezonit katastrofik të verës vjen një rënie e rëndë dhe një dimër edhe më i keq. “Situata ekonomike do të jetë katastrofike dhe qeveria do të detyrohet të marrë debi,” tha ai, duke vënë në dukje se “mosmarrëveshjet e brendshme dhe një vend i ndarë me shumicën e vetëm një deputeti nuk premtojnë stabilitet dhe efikasitet”.

Momçilo Raduloviq, kryetari i Lëvizjes Evropiane të Malit të Zi, pajtohet me këtë pikëpamje, e cila nuk parashikon një funksionim të qëndrueshëm institucional të vendit. Ai është i shqetësuar se “jetëgjatësia dhe efektiviteti i politikave të tilla nuk janë vërejtur ende në Evropë, dhe veçanërisht jo në Ballkan”.

“Servil dhe modest ndaj Serbisë”

Në Malin e Zi ka një kombinim të pazakontë të forcave liberale të pakicave (koalicioni i Dritan Abazoviqit) me shumicë, ultra-konservatore, nacionaliste, klerikalistë të strukturuar nga partia, të cilët janë nën kontrollin e drejtpërdrejtë të klerit të Kishës Ortodokse Serbe (KOS) (dy koalicionet e tjera). Do të jetë interesante nga pikëpamja politike të vëzhgohet nëse është e mundur që grupet politike nominalisht diametralisht të kundërta të mbajnë koalicionin në planin afatgjatë dhe kështu të imponojnë vlera dhe drejtime të veprimit të partnerëve dukshëm më të fortë, më me përvojë dhe të organizuar. Mbetet për t’u parë në çfarë mase dhe për cilën periudhë grupi politik i shumicës në koalicionin e ri do të pajtohet me një formë të vetë-eutanazisë politike në mënyrë që të arrijë qëllimet pro-evropiane të imponuara nga partneri i vogël i koalicionit, tha Raduloviq.

Periudha parazgjedhore në Malin e Zi, së bashku me trazirat e brendshme të shkaktuara nga miratimi i Ligjit për Lirinë e Fesë dhe kundërshtimin e fortë nga Kisha Ortodokse Serbe, u shënua nga konflikte të mprehta verbale midis Podgoricës dhe Beogradit.

Ndryshimi i qeverisë, megjithatë, argumenton Nikolaidis, do të nxisë më tej gjërat, në një përpjekje për të rritur identitetin serb të Malit të Zi, me mbështetjen e një qeverie të re afër Beogradit, e cila ai tha se ishte qëllimi i koalicioneve pro-serbe.

“Lidhur me Serbinë, kjo qeveri do të jetë servile dhe modeste. Koalicioni i kishës kujdeset shumë për këtë dhe URA është e gatshme t’u japë atyre atë që kërkojnë, sepse ata mendojnë se është një kompromis i mirë. Koalicioni i kishës tashmë ka njoftuar se do të fillojë “ndryshime të identitetit”. Ky do të jetë fokusi i tyre gjatë gjithë kësaj qeverie – forcimi i identitetit serb në Malin e Zi. “Nuk ka shumicë për të ndryshuar ndryshimin kushtetues të gjuhës malazeze, për shembull, por gjërat mund të përfundojnë ndryshe,” tha Nikolaidis, i cili shtoi se një nga ato mënyra është regjistrimi.

Rritja e numrit të serbëve

“Fokusi i shumicës së koalicionit qeverisës është regjistrimi, respektivisht përpjekja e tyre për të arritur nga pozicioni i qeverisë rritjen, barazinë ose nëse është e mundur numri i tyre të jetë edhe më i madh se numri i malazezëve. Kjo është e rëndësishme për ta sepse takimet më të rëndësishme të koalicionit kishtar janë të mendimit se Mali i Zi nuk është në thelb një shtet civil, siç thotë kushtetuta e tij, por një vend serb i banuar nga popuj të tjerë. “Synimet e vërteta të këtij koalicioni do të njoftohen pas zgjedhjeve të parakohshme, në të cilat partitë pro-serbe do të përpiqen të fitojnë një shumicë pa Abazoviqin dhe të gjejnë partnerë për të ndryshuar kushtetutën,” shtoi ai.

Fituesi i vërtetë është Amfilohije Radoviq

“Fituesi i vërtetë i këtyre zgjedhjeve është Amfilohije Radoviq .. Në katër vitet e ardhshme, dhe unë mendoj se nuk do të presim shumë, fituesi do të dërgojë një kërkesë tek autoritetet për të shkatërruar kryeveprën e Meshtroviqit, mauzoleun e Njegoshit në Lovqen. Mitropoliti Amfilohije e do simbolikën e majave të maleve dhe gjestet e mëdha, për këtë arsye ai e vendosi kishën në majë të Rumisë. Ideja e tij fikse është të shkatërrojë mauzoleumin e Mestroviqit. Për të, mauzoleumi është një flamur komunist, anti-serb në çatinë e Malit të Zi, pretendon Nikolaidis.

Raduloviqi parashikon një rrjedhë të ngjashme të ngjarjeve, duke thënë se “forcat e krahut të djathtë dhe të ekstremit të djathtë me strategji partiake të ngushta dhe klerikale-kombëtare do të pranojnë zyrtarisht forcat liberale të URA në periudhën e parë, e cila këmbëngul në reformën dhe mirëmbajtjen taktike të rrugës euro-atlantike dhe euro-integruese të Malit të Zi”. ” por… .

“…kjo do të përqendrohet më së shumti në demontimin e DPS-së dhe marrjen në dorëzim të votuesve dhe burimeve të tyre, nga njëra anë, dhe në regjistrimin dhe ndryshimin e strukturës kombëtare të vendit, nga ana tjetër.” “Aktivitete të tilla do t’i vendosin ata në një pozicion krejtësisht të ri politik në dy vitet e ardhshme, në të cilat ata nuk do të rëndohen nga kushtet liberale të pakicave dhe në të cilat do të hapet plotësisht rruga për një përkthim të përhershëm të Malit të Zi në të ashtuquajturën” bota serbe “, tha ai.

Duke folur në lidhje me marrëdhëniet me Serbinë dhe pjesën tjetër të rajonit, Raduloviq tha se Mali i Zi, nën Gjukanoviç, ka qenë deri më tani një lojtar i fortë rajonal në stabilitetin e rajonit dhe se ajo ushqen idenë e bashkëpunimit dhe pajtimit, politikën e saj të brendshme. Kjo, parashikon ai, do të jetë edhe më e theksuar në të ardhmen e afërt.

“Kthimi në orbitën e ideologjisë së Serbisë së Madhe “

“Pavarësisht nga fakti që Gjukanoviq dhe DPS në pushtet bënë gabime në nivelin e brendshëm dhe do të biem dakord që numri i atyre gabimeve nuk ishte i vogël, në politikën ndërkombëtare dhe veçanërisht në rajon, Gjukanoviq është sinonim i stabilitetit, pajtimit dhe ndërtimit të marrëdhënieve miqësore. “Gjukanoviq është bërë një ind lidhës në Ballkan,” tha Raduloviq, i cili parashikon ndryshime në marrëdhëniet rajonale.

“Ai proces tashmë është duke u zhvilluar, por çështja është se sa intensiv do të jetë ky ndryshim dhe në cilin drejtim do të shkojë. Edhe pse vetë Gjukanoviqi në mënyrë të përsëritur u përpoq të ndërtonte një marrëdhënie konstruktive dhe miqësore me Beogradin, pas vrasjes së Kryeministrit Zoran Gjingjiq, një fushatë propagande politike me shumë kanale, e mirë-organizuar, erdhi nga Serbia për ta kthyer vendin tonë në orbitën e ideologjisë dhe praktikës kombëtare të Serbisë së Madhe. “Sot, ai presion vazhdon të metastazojë në një shkallë të pabesueshme, që për fat të keq, askush në bashkësinë ndërkombëtare nuk po reagon”, citon ai.

 

 

Back to top button
Close
Close