ЕвропаЕвропа.Портал

Критики за француската Влада поради планот за излез од изолација

Француската Влада денеска се најде на удар од критики и прашања околу планот за постепено ублажување на мерките за изолација, најавен за 11 мај.

Париз, 4 мај 2020 (МИА) – Француската Влада денеска се најде на удар од критики и прашања околу планот за постепено ублажување на мерките за изолација, најавен за 11 мај.

Градоначалничката на Париз, Ен Идалго и повеќе од 300 други градоначалници бараат од Владата да го одложи најавеното враќање во училиштата за некои групи деца, објаснувајќи во писмото до францускиот претседател Емануел Макрон дека датумот е „неодржлив и нереален“ во повеќето општини.

Француските училишта се затворени од средината на март, а министерот за образование, Жан-Мишел Бланкер тврди дека околу четири проценти од учениците изгубиле секаков контакт со своите наставници и заостануваат со наставниот материјал.

Градоначалниците, пак, тврдат дека немале доволно време да ги подготват училиштата за повторно отворање, кои се соочуваат со логистички проблеми, како што се обезбедување заштитни маски за наставниците и учениците во средните училишта.

Операторите за јавен превоз, исто така, изразија загриженост во врска со планот за излез од изолација и предупредуваат дека на 11 мај нема да можат да ја обезбедат потребната физичка дистанца за патниците.

Францускиот премиер Едуард Филип во текот на денот треба на Сенатот да му го претстави планот за олеснување на мерките.

Со 25.000 смртни случаи, Франција е една од најпогодените европски држави од Ковид-19. гт/

Таг
Back to top button
Close
Close