0_Спорт.ПорталОстанато

Коронавирусот може да ги одложи Игрите во Токио

Олимписките игри во Токио би можеле да бидат одложени, но само до крајот на годината бидејќи во договор со Интернационалниот олимписки комитет е наведено дека мора да се одржат до 31 декември, рече јапонската министерка, Сеико Хашимото.

Токио, 3 март 2020 (МИА) – Олимписките игри во Токио би можеле да бидат одложени, но само до крајот на годината бидејќи во договор со Интернационалниот олимписки комитет е наведено дека мора да се одржат до 31 декември, рече јапонската министерка, Сеико Хашимото.

И покрај ширењето на коронавирусот и загриженоста за одржување на најголемиот светски спортски настан, според Хашимото, Јапонија и Токио остануваат посветени на Игрите што треба да почнат на 24 јули.

„Одлука за откажување може да донесе само Инернационалниот олимписки комитет“, додаде Хашимото.

Ист став пред неколку дена изнесе и првиот човек на ИОК, Томас Бах.

Досегашниот буџет на Игрите е 12,5 милијарди долари, а евентуално одложување значително ќе ги зголеми трошоците на домаќинот. сѓд/ссм/

Back to top button
Close
Close