Biznis.SlajderБизнисБизнис.ПорталЕкономија

Конференција: Го губиме агробиодиверзитетот, државата нема слух за заштита на автохтоните сорти

Се соочуваме со губење на агробиодиверзитетот зашто популацијата старее и луѓето си одат од селата, а тие всушност ги одгледуваат, зачувуваат и заштитуваат локални сорти. Иако располагаме со многу автохтони растенија, ни мал дел од нив не е испитан, беше речено денеска на онлајн конференцијата што ја организираа Здружението за донирање храна „Ајде Македонија“ и Фондацијата „Аполонија“ од Гевгелија.

Back to top button
Close
Close